torsdag 19 januari 2012

Red Dog

 Red Dog

Filmen är baserad på en sann historia från romanen Red Dog.

Lastbilschaufför Thomas (Luke Ford) kommer till Dampier, Western Australia, sent en natt. När ni kommer till stans pub han ser silhuetter av en grupp män, där en av dem håller en pistol. Att tro att han bevittnar ett mord när han rusar in i nästa rum, där han ser att männen försöker lägga ner ett till synes sjuk hund. Dom kan inte förmå sig för att utföra dödshjälp, männen och Thomas, dra sig tillbaka till baren.

 
Publikanen Jack Collins (Noah Taylor) talar om för honom hundens namn är Red Dog och berättar sin historia. Vid ankomsten i Dampier blir hunden vän med många av de anställda i Hamersley Järn, som har en stor utgrävning järnmalm.
Olika gruvarbetarna kopplar ihop sina berättelser om Red Dog till Thomas, men uppger att medan Red Dog var en hund för alla, hade han ingen riktig mästare.

 
Männen berättar sedan om en amerikan som hette John Grant (Josh Lucas), som blir Red´s sanna mästare. John, en busschaufför för Hamersley Iron. John blir Red´s sanna mästare och efter en tid  börjar John dejta en kvinna som heter Nancy (Rachael Taylor), som är sekreterare vid Hamersley Iron.

Efter att ha bott i Dampier i två år friar John till Nancy. På natten under firandet bestämmer sig John och Nancy att åka hem till henne och sova där.
John säger till Red Dog att stanna tills han återvänder från Nancys husvagn.
Tidigt nästa morgon, kör John sin motorcykel från Nancys husvagn, men dödas i en olycka på vägen hem.

 
I chocken av Johns olycka lyckas Nancy och männen i Hamersley glömma Red Dog.

Otroligt nog för dem, är han fortfarande på den plats där John sa till honom att stanna.

Efter tre veckor bestämmer sig Red för att leta efter John, först på Hamersley Järn, sedan baren och andra platser där John var känd för att gå, tills hela Dampier utforskats.
Han fortsätter sedan över största delen av Australiens nordvästra Pilbara-regionen från Perth till Darwin. Det har även ryktas ha fått åka med ett fartyg till Japan för att söka efter John. Slutligen hinner sorgen fram till honom, och han bestämmer sig för att återvända till Dampier. När han anländer, återvänder han till Nancy på Caravan Park där hon bor, och hon är överväldigad att se honom.
Den vaktmästare som jobbar och bor på Caravan Park,  tillåter inte hundar i parken, och hotar att skjuta Red Dog.
Nancy och Johns vänner på Hamersley åker sedan i gemenskap till Dampier till stöd för Red Dog och efter ett "civiliserade snack" med några av gruvarbetarna, vaktmästaren och hans fru, lämnar dom Dampier. Men lämnar sin katt, Red Cat. En stor kamp mellan Red Dog och Red Cat följer, och i slutändan löser dom sina meningsskiljaktigheter och bli kompisar.

 
Tillbaka i nutid, frågar gruvarbetaren Jocko (Rohan Nichol) den samlade publiken varför de ska ha en staty av en man (William Dampier) som i sin stad när allt han gjorde i förhållande till platsen var säga att det var för många flugor. Han föreslåratt de istället borde resa en staty av någon som representerar staden - Red Dog
Under firandet som följer vaknar Red Dog upp och går ut från baren, obemärkt av alla.
Efter att dom insett att den sjuka hunden har lämnat baren börjar alla i staden leta efter honom. Så småningom hittar dom honom liggande död framför Johns grav.

 
Ett år senare åker Thomas återigen upp till Dampier med en ny valp, en ny Red Dog och hela staden avtäcker en staty av Red Dog, en staty som fortfarande står där än i dag.


*Texten är hämtad från Wikepedia och snabbt översatt via Google Translate, då filmen inte har kommit till Sverige än*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar